Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Ο καρκίνος που προκαλείται από τον HPV έχει καλύτερη πρόγνωση


Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν πως οι ασθενείς με καρκίνο στο κεφάλι ή στον λαιμό έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης, εάν η βλάβη έχει προκληθεί από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, τον HPV.



Αυτό ίσως σημαίνει πως κάποιοι ασθενείς θα μπορέσουν να υποβληθούν σε λιγότερο τοξικές θεραπείες, χωρίς να υποφέρουν από τις επώδυνες παρενέργειες της χημειοθεραπείας και των ακτινοβολιών.

Παράλληλα, από τη στιγμή που το 95% των καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV προκαλείται από στελέχη του ιού έναντι στα οποία παρέχουν προστασία τα διαθέσιμα εμβόλια , τα ευρήματα της παρούσας μελέτης προάγουν ακόμη περισσότερο την ευρεία εφαρμογή τους. Συγκεκριμένα, το Cervarix και το Gardasil παρέχουν προστασία ενάντια σε στελέχη του HPV υπεύθυνα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς και άλλων τύπων καρκίνου, όπως επίσης και για την εμφάνιση κονδυλωμάτων στα γεννητικά όργανα.

Προηγούμενες μικρότερες μελέτες έχουν επίσης αναδείξει τη μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης των καρκινοπαθών, όταν η αιτία της νόσου είναι ο HPV, αλλά η πρόσφατη αυτή μελέτη είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η γνώση ότι ένας καρκινικός όγκος σχετίζεται με τον HPV αποτελεί από μόνη της έναν δείκτη καλής πρόγνωσης. Η μελέτη, επίσης, δείχνει πως οι ασθενείς με καρκίνο σχετιζόμενο με τον HPV οι οποίοι καπνίζουν έχουν σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες επιβίωσης σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 323 ασθενείς με προχωρημένο στοματο-φαρυγγικό καρκίνο, στον οποίο η βλάβη ξεκινά στον λαιμό, ακριβώς πίσω από τη στοματική κοιλότητα. Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε ακτινοβολίες και χημειοθεραπεία. Από αυτούς οι 206 είχαν όγκους θετικούς στον HPV.

Οι ερευνητές βρήκαν πως οι ασθενείς με βλάβες θετικές για τον ιό είχαν 83% πιθανότητα επιβίωσης, ενώ οι ασθενείς των οποίων ο καρκίνος δεν σχετιζόταν με τον HPV είχαν 57,1% πιθανότητα επιβίωσης. Μετά τον έλεγχο μάλιστα για άλλους παράγοντες ικανούς να επηρεάσουν την πιθανότητα επιβίωσης, βρέθηκε ότι οι ασθενείς με καρκίνο σχετιζόμενο με τον HPV είχαν 58% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από τον καρκίνο, σε σύγκριση με τους ασθενείς των οποίων οι βλάβες δεν οφείλονταν στον ιό. Ο κίνδυνος θανάτου από τον καρκίνο, όμως, αυξανόταν σημαντικά και στους ασθενείς που ήταν θετικοί στον ιό, όταν αυτοί ήταν καπνιστές.

Αν και ο στόχος των ερευνητών είναι η αναζήτηση λιγότερο τοξικών θεραπειών για τους ασθενείς με τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, εξακολουθεί να συστήνεται η αντιμετώπιση του καρκίνου με χημειοθεραπεία και ακτινοβολίες.

Παράλληλα, συστήνουν και τον εμβολιασμό, ο οποίος, όπως τονίζουν, θα μπορούσε, σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο, να λειτουργήσει ως πρωτοβάθμια πρόληψη έναντι σε αυτούς τους τύπους καρκίνου. Επισημαίνουν, όμως, πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί πως ο εμβολιασμός μπορεί να επηρεάσει τον στοματοφαρυγγικό καρκίνο. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως τα διαθέσιμα εμβόλια παρέχουν προστασία απέναντι σε συγκεκριμένα στελέχη του ιού και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν υπάρχουν και άλλα στελέχη που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Πηγή : zougla.gr