Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Θεσσαλονίκη: «Τα πάνω και τα κάτω» της αγοράς ακινήτων


Με ιδιαίτερα χαμηλές ταχύτητες «κινείται» εδώ και περίπου δύο χρόνια η κτηματαγορά, καθώς «μετριούνται στα δάχτυλα» οι αγοραπωλησίες.



Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ακινήτων που εξακολουθούν να συγκεντρώνουν κάποιο ενδιαφέρον από επίδοξους αγοραστές, οι περισσότεροι από τους οποίους, βέβαια, αρκούνται στη συλλογή πληροφοριών. Στον αντίποδα, άλλες κατηγορίες ακινήτων έχουν «χτυπηθεί» περισσότερο από την κρίση που σοβεί την κτηματαγορά, με αποτέλεσμα να παραμένουν στα αζήτητα και χωρίς να διαφαίνεται «φως στο βάθος του τούνελ» ότι θα αντιστραφεί γι' αυτά η κατάσταση.

Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι, όπως, τουλάχιστον, αναφέρει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Χάρης Τσόχας, στην ουσία σήμερα η ζήτηση και οι πωλήσεις ακινήτων «κινούνται» γύρω από τη... «σφαίρα» των αντικειμενικών αξιών. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο 90% των περιπτώσεων οι πωλήσεις αφορούν ακίνητα που μεταβιβάζονται με τιμές ακόμη και αρκετά κάτω από τις αντικειμενικές αξίες τους.

Με ρευστότητα

Εξάλλου, η πλειονότητα των όποιων μεταβιβάσεων ακινήτων πραγματοποιούνται γίνεται με ρευστότητα, αφού, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των μεσιτών Θεσσαλονίκης, Κώστα Γεωργάκο, οκτώ στους δέκα αγοραστές βασίζονται ελάχιστα ή και καθόλου στον τραπεζικό δανεισμό.

Ο «Α», με τη βοήθεια εκπροσώπων των μεσιτών Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει τις κατηγορίες ακινήτων που συγκεντρώνουν σήμερα κάποιο ενδιαφέρον από επίδοξους αγοραστές, καθώς κι αυτές που βρίσκονται και κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν στο εγγύς μέλλον στα αζήτητα.

Τι «κινείται»

Τα μικρά και μεσαία σε εμβαδόν κυρίως μεταχειρισμένα διαμερίσματα είναι αυτά που σήμερα συγκεντρώνουν το όποιο ενδιαφέρον υπάρχει από επίδοξους αγοραστές ακινήτων. Πλέον πολύ δύσκολα κάποιος εμφανίζεται αποφασισμένος να διαθέσει περισσότερα από 120.000 - 130.000 ευρώ για την απόκτηση μιας κατοικίας, ενώ σημαντική μερίδα των ενδιαφερόμενων αγοραστών βάζει «οροφή» τις 80.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά το κατώτατο χρηματικό ποσό που φέρονται διατεθειμένοι να δαπανήσουν οι επίδοξοι αγοραστές κατοικίας, δύσκολα πέφτει κάτω από τις 40.000 ευρώ, αφού τα πιο φτηνά διαμερίσματα δεν είναι συνήθως λειτουργικά ή χρειάζονται εκτεταμένες ανακαινίσεις.

Αναφορικά με το εμβαδόν των ακινήτων που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη προτίμηση των ενδιαφερόμενων αγοραστών, κυμαίνεται σε γενικές γραμμές μεταξύ 40 - 60 τετραγωνικά μέτρα, ωστόσο δεν υπολείπονται αρκετά σε ζήτηση οι κατοικίες που φτάνουν τα 70 ή τα 80 τ.μ. Οπως είπε στον «Α» ο επίτιμος πρόεδρος των μεσιτών Θεσσαλονίκης, Γρηγόρης Λιάντας, για τα μικρά σε εμβαδόν ακίνητα ενδιαφέρονται κυρίως επενδυτές, οι οποίοι προχωρούν σε αγορές με σκοπό την εκμετάλλευση και τη συγκέντρωση εσόδων από ενοίκια. Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι μεταξύ των καινούργιων διαμερισμάτων τις πρώτες θέσεις σε προτίμηση συγκεντρώνουν αυτά για τα οποία οι εργολάβοι έριξαν πολύ «νερό στο κρασί τους», με αποτέλεσμα να πωλούνται σε τιμές πολύ χαμηλότερες σε σύγκριση με τις τρέχουσες της αγοράς.

Παρά την έντονη κρίση στην αγορά και τους χαμηλούς τζίρους των επιχειρήσεων, τα καταστήματα σε πολύ κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης εξακολουθούν να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επίδοξων αγοραστών, αλλά και ενοικιαστών ακινήτων. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος των μεσιτών Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Αναγνώστου, το ενδιαφέρον παρουσιάζεται υψηλό, επειδή παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μια έντονη τάση των επιχειρήσεων για μετεγκατάσταση με στόχο τη μείωση των μηνιαίων εξόδων. Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργάκος σημείωσε ότι ζητούνται για αγορά ή ενοικίαση τα καταστήματα, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν ρίξει τις απαιτήσεις τους γύρω στο 30%.

Στα... αζήτητα

Εκτός αγοράς φαίνεται να μένουν οι μεγάλες σε εμβαδόν και οι ακριβές κατοικίες, αφού το ενδιαφέρον των όποιων επίδοξων αγοραστών είναι σήμερα πολύ χαμηλό γι' αυτές. Οπως ανέφερε ο κ. Γεωργάκος, στη χειρότερη θέση από τις ακριβές κατοικίες βρίσκονται οι μεζονέτες - μονοκατοικίες, καθώς και τα σπίτια με εμβαδόν μεγαλύτερο των 200 τετραγωνικών μέτρων. Από την πλευρά του, ο κ. Αναγνώστου σημείωσε ότι αρκετά χαμηλότερη ζήτηση σε σχέση με το παρελθόν παρουσιάζουν σήμερα οι κατοικίες που βρίσκονται στους οικισμούς γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Βασική αιτία γι' αυτό είναι το υψηλό κόστος των καθημερινών μετακινήσεων, κάτι που σκέφτονται πλέον σοβαρά όλοι οι επίδοξοι αγοραστές ακινήτων.

Αναφορικά με τα καταστήματα που βρίσκονται σε στενά και σε μη κεντρικούς δρόμους, οι εκπρόσωποι των μεσιτών της Θεσσαλονίκης εκτιμούν ότι -τουλάχιστον- αυτήν την περίοδο είναι «τελειωμένα», ενώ οριστικά εκτός αγοράς βρίσκονται επίσης οι υπόγειες και ημιυπόγειες κατοικίες, καθώς και οι βιοτεχνικοί χώροι. Παράλληλα, ιδιαίτερα χαμηλό ενδιαφέρον παρατηρείται για τους μεγάλους γραφειακούς χώρους, κυρίως αν δε διαθέτουν ατομική τουαλέτα. Τέλος, εκτός του ενδιαφέροντος των επίδοξων αγοραστών ακίνητων βρίσκεται σήμερα και η γη, είτε πρόκειται για εντός σχεδίου πόλης είτε για εκτός.


Πηγή : aggelioforos.gr