Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Η κούπα... βάφτηκε «μπλαουγκράνα»


Το αποχαιρετιστήριο δώρο του Γκουαρδιόλα ήταν το απίστευτο 25λεπτο ποδοσφαιρικού τρόμου που χάρισε στη Μπάρτσα το 3-0 επί της Αθλέτικ και το Κύπελλο, το 14ό τρόπαιο της εποχής Πεπ.



Τελικά το ποδόσφαιρο δεν έχει την ίδια διάρκεια για όλους. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα του τελικού του Κόπα ντελ Ρέι. Εκεί όπου η Μπαρτσελόνα έπαιξε για 25 λεπτά. Δεν χρειάστηκε άλλωστε να κάνει κάτι στη συνέχεια. Για την ακρίβεια δεν έπαιξε απλά με το τόπι. Επαιξε το ποδόσφαιρο, βγαλμένο από τις καλύτερες στιγμές της τετραετίας. Αυτής δηλαδή με τον Πεπ Γκουαρδιόλα στον πάγκο. Ηταν ένα διαστημικό 25λεπτο. Κάτι σαν αποχαιρετιστήριο δώρο των παικτών του.


Ο Λιονέλ Μέσι και η παρέα του μπήκαν δαιμονισμένα στο ματς και το τελειώσαν στο 25'. Τότε έκαναν το 3-0 και έσβησαν τη μηχανή, στέλνοντας τον Πεπ να... ξεκουραστεί, όπως εκείνος το ήθελε: αγκαλιά με το τρόπαιο του Κυπέλλου Ισπανίας. Την 14η κούπα του σε μία απίστευτη περίοδο με 3 Πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα, 3 Σούπερ Καπ Ισπανίας, 2 Τσάμπιονς Λιγκ, και ακόμα τόσα Σούπερ Καπ Ευρώπης και Διηπειρωτικά.

Το τι θα συνέβαινε στον τελικό φάνηκε από το 25ό δευτερόλεπτο. Τότε που ο Λιονέλ Μέσι έκανε τα δικά του και έτσειλε το αριστερό σουτ του ξυστά από δεξί δοκάρι του Γκόρκα Ιραϊθόθ. Δεν πέρασε ούτε ένα λεπτό μέχρι να έρθει η σειρά του Πέδρο να δώσει το στίγμα του και τι θα επακολουθούσε από εκείνον. Και φτάσαμε μόλις στο 2' και 13'' μέχρι ο Ισπανός επιθετικός να εκμεταλλευτεί το λάθος κοντρόλ του Χάβι Μαρτίνεθ και με άμεσο πλασέ να ανοίξει το λογαριασμό.


Η Μπάρτσα δεν σταμάτησε όμως εκεί και η Αθλέτικ έμοιαζε υπνωτισμένη, καθώς οι αμυντικοί της δεν μπορούσαν καν να διώξουν μακριά τη μπάλα και την χάριζαν διαρκώς στους τρελαμένους Μπλαουγκράνα που την άλλαζαν με ταχύτητα κομήτη. Στο 15' ο Μέσι έστειλε ακόμα ένα αριστερό, για να απογειωθεί στο παραθυράκι του και να το σώσει ο Ιραϊθόθ. Εμοιαζε όμως μη αναστρέψιμο το να σκοράρει ο Αργεντινός και το έκανε στο 20', παίρνοντας την ασίστ του Αντρές Ινιέστα και πυροβολώντας με το δεξί από το μισό μέτρο (η μπάλα πήγε στον ουρανό των δικτύων).


Το 25λεπτο όμως δεν είχε ολοκληρωθεί. Θ ακολουθούσε και το δεύτερο προσωπικό του Πέδρο, το ομορφότερο γκολ της βραδιάς με κίνηση από τα δεξιά προς τα αριστερά και πλασέ στην αντίθετη γωνία. Αμέσως μετά ήρθε η πρώτη και καλύτερη στιγμή για τους Βάσκους, με τον Πίντο να σταματάει το σουτ του Σουσαέτα. Στο 28' ο διαιτητής αδίκησε την Αθλέτικ, καθώς δεν σφύριξε καθαρό πέναλτι από τράβηγμα του Πικέ στον Γιορέντε. Μέχρι το φινάλε θα ακολουθούσαν μία άστοχη λόμπα του Ιμπάι Γκόμεθ (52') και μία κεφαλιά του Αουρτενέτσε (77'). Τίποτα άλλο από την ομάδα του Μαρσέλο Μπιέλσα και με τη Μπάρτσα απλά να υπάρχει και να περιμένει...


Να περιμένει το σφύριγμα της λήξης, της σεζόν, της εποχής Γκουαρδιόλα! Τέλος εποχής για αυτή τη σπουδαία ομάδα. Αυτή που ξεκίνησε με την πρώτη κούπα τον Μάη του 2009 να είναι και πάλι κόντρα στην Αθλκέτικ και πάλι στο Κύπελλο. Ισως τέλος εποχής και για τη Μπιλμπάο του Μπιέλσα που μπορεί να έμεινε με άδεια χέρια, αλλά χάρισε στους οπαδούς απίστευτες στιγμές και την ευκαιρία για δύο ταξίδια τελικών σε Βουκουρέστι (Europa League) και Μαδρίτη.

Ο Πεπ λοιπόν αποχαιρέτησε. Εμειναν όμως οι άλλοι. Ο Τσάβι που έφτασε τις 20 κούπες στην καριέρα του. Ο Μέσι που έφτασε τα 73ό γκολ της σεζόν. Τι νούμερο κι αυτό για τον απίστευτο κοντό. 73 γκολ. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!! Και η ζωή συνεχίζεται...

Αθλέτικ Μπιλμπάο: Ιραϊθόθ, Ιραόλα, Εκίθα, Αμορεμπιέτα, Αουρτενέτσε, Μαρτίνεθ, Ντε Μάρκος (46' Ερέρα), Σουσαέτα (46' Ινίγο Πέρεθ), Ιμπάι Γκόμεθ, Μουνιαϊν, Γιορέντε (73' Τοκέρο)

Μπαρτσελόνα: Πίντο, Μασεράνο, Πικέ, Μοντόγια, Αντριάνο, Μπουσκέτς, Ινιέστα, Τσάβι (73' Φάμπρεγας), Πέδρο (86' Τιάγκο), Αλέξις Σάντσες (73' Κεϊτά), Μέσι

szólj hozzá: Barca vs Athletic 1:0 Pedro