Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Δικαστήριο «αθωώνει» τα φακελάκια στη Γερμανία



Οι Γερμανοί ιατροί που είναι συμβεβλημένοι με το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας τους και αποδέχονται
χάρες, δώρα ή ακόμα και διακοπές από φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν αξία έως και 10.000 ευρώ δεν μπορούν να διωχθούν για διαφθορά, αποφάνθηκε γερμανικό δικαστήριο χθες, λαμβάνοντας μια απόφαση η οποία θεωρείται ιστορική.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι ιατροί οι οποίοι έχουν συμβληθεί με το γερμανικό ΕΣΥ δεν μπορούν να υπάγονται στο δικαϊκό πλαίσιο που διέπει τη συμπεριφορά των δημοσίων λειτουργών σε ό,τι αφορά στη σχέση τους με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να διωχθούν από το δικαστικό σύστημα, εάν συνταγογραφούν φάρμακα εταιρειών που τους προσφέρουν διάφορες χάρες και δώρα.

Σε μία από τις υποθέσεις, ένας γιατρός έλαβε 10.000 ευρώ ως αμοιβές για διαλέξεις που δεν έκανε ποτέ, με αντάλλαγμα να συνταγογραφεί ένα συγκεκριμένο σκεύασμα. Στον ιατρό και στον εμπορικό αντιπρόσωπο της φαρμακευτικής εταιρείας επιβλήθηκαν πρόστιμα, αλλά ο εμπορικός αντιπρόσωπος άσκησε έφεση.

«Με αυτό τον τρόπο, οι ασθενείς δεν μπορούν να είναι εντελώς βέβαιοι ότι μια συνταγή έχει αμιγώς ιατρικά κριτήρια ή εάν επηρεάζεται από τη στρατηγική πωλήσεων μιας φαρμακευτικής εταιρείας» επεσήμανε η ένωση ασφαλιστικών φορέων GKV, επικρίνοντας την απόφαση.