Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Οι πυρκαγιές του Κολοράντο σε βίντεο από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό


Περνώντας περίπου 350 χιλιόμετρα πάνω από τα σύννεφα καπνού, οι αστροναύτες του Διαστημικού Σταθμού είχαν την ευκαιρία να βιντεοσκοπήσουν τις μεγάλες πυρκαγιές που σαρώνουν το Κολοράντο και τις δυτικές ΗΠΑ.



Το βίντεο, το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τη NASA το βράδυ της Πέμπτης 28 Ιουνίου, δείχνει σύννεφα καπνού που παρασύρονται από τον άνεμο προς τα ανατολικά πάνω από τα Βραχώδη Όρη.

Στην περιοχή μαίνονται αρκετές δασικές πυρκαγιές, από τις οποίες η μεγαλύτερη συνεχίζει να κάνει στάχτη την περιοχή γύρω από το Κολοράντο Σπρινγκς, όπου 36.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το αντικείμενο που διακρίνεται στο βίντεο σε πρώτο πλάνο είναι μια ρωσική κάψουλα Soyuz που παραμένει μόνιμα σταθμευμένη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Η ΝASA συνδράμει στην παρακολούθηση των πυρκαγιών με τη βοήθεια του MODIS (Φασματοραδιόμετρο Απεικόνισης Μέσης Ανάλυσης) ενός οργάνου που βρίσκεται στον δορυφόρο Aqua της υπηρεσίας.

Εκτός του ότι βλέπει τα σύννεφα καπνού στο ορατό μέρος του φάσματος, ο δορυφόρος καταγράφει και την υπέρυθρη ακτινοβολία από την ίδια τη φωτιά, η οποία περνά ακόμα και μέσα από τα αδιαφανή σύννεφα.