Κυριακή, 1 Ιουλίου 2012

Θαύμα: Ζει χωρίς καρδιά εδώ και τέσσερις μήνες


Ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη που ζει χωρίς καρδιά βρίσκεται στην Τσεχία.Εδώ και 4 μήνες ο 37χρονος πυροσβέστης πάσχει από καρκίνο και οι γιατροί αναγκάστηκαν να του τοποθετήσουν δύο αντλίες χωρίς βαλβίδες για να αποφευχθούν οι θρομβώσεις.

Ο χειρούργος Γιαν Πιρκ που πραγματοποίησε την επέμβαση επεσήμανε ότι «είναι η πρώτη φορά που καταφέρνει ασθενής να επιβιώσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να γίνει μεταμόσχευση καρδιάς»

Ο χειρούργος που κατάφερε το θαύμα αναφέρθηκε στο πόσο περίπλοκη ήταν επέμβαση αφού είχε διαγνωστεί με κακοήθη όγκο στο ζωτικής σημασίας όργανο, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να πρέπει να αποφύγουν πάση θυσία μια μεταμόσχευση.

Όπως ανέφερε ο ίδιος , η λήψη ισχυρών φαρμάκων είναι απαραίτητη στη μεταμόσχευση ενός οργάνου με στόχο την αποδοχή του ξένου οργάνου από τον οργανισμό του ασθενούς, τα οποία όμως έχουν μεγάλες πιθανότητες να πολλαπλασιάσουν τα κακοήθη κύτταρα.

Επομένως ο ασθενής θα πρέπει να καταφέρει να επιβιώσει με τις αντλίες στη θέση της καρδιάς έως ότου οι γιατροί διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει μετάσταση και άρα ότι μπορεί να υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Πειραματικής Ιατρικής της Πράγας η αναμονή για την μεταμόσχευση μπορεί να κρατήσει από έξι έως και εννιά μήνες.

Ο γιατρός του ωστόσο εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία του ασθενή του επειδή παρατηρεί ότι ο ασθενής δείχνει να ανταποκρίνεται πολύ καλά στις νέες συνθήκες, ενώ υπενθυμίζει πως η μοναδική περίπτωση στην οποία έχει επιχειρηθεί η χρήση παρόμοιας τεχνικής αφορούσε έναν άνδρα στο Τέξας των ΗΠΑ ο οποίος έχασε τη μάχη για τη ζωή λίγες μόλις ημέρες μετά την επέμβαση.

Η μοναδική ενόχληση μέχρι να κάνει την μεταμόσχευση είναι ότι ο Χάλικ θα πρέπει να κουβαλάει μαζί του τις μπαταρίες που δίνουν «ζωή» στις αντλίες που αιματώνουν τον οργανισμό του και οι οποίες πρέπει να επαναφορτίζονται κάθε 8 με 12 ώρες.