Διαβάστε την ανακοίνωση τύπου των Οικολόγων Πράσινων με αφορμή τις δηλώσεις Λαγκάρντ για την παρέμβαση του ΔΝΤ στην Νιγηρία που δείχνει, όπως αναφέρει, πόσο αγαπάει τα παιδιά.
Μιας και η κ. Λαγκάρντ ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παιδιά της Νιγηρίας να δούμε πως παρεμβαίνει το ΔΝΤ στην πολυπληθέστερη και μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της μαύρης ηπείρου (12η μεγαλύτερη στον κόσμο και η 5η μεγαλύτερη προμηθεύτρια των ΗΠΑ).
Η Νιγηρία, αν και με τα έσοδα από τα πετρέλαια θα μπορούσε να διαθέτει πλούσιες υποδομές, η κυβέρνηση όμως έχει απαξιώσει και εγκαταλείψει τον τομέα της διύλισης. Με συνέπεια να χρειάζεται να εισάγει βενζίνη, και όλα τα υπόλοιπα παράγωγα του πετρελαίου! Για να βοηθηθεί ο πληθυσμός, η μέχρι τώρα πολιτική ήταν να επιδοτούνται οι αγορές καυσίμων.
Στις 29/12/2012, το πρακτορείο Ρόιτερ μετέδωσε πως το ΔΝΤ πιέζει τις αφρικανικές χώρες να διακόψουν τις επιδοτήσεις καυσίμων, διότι συντελούν στην διαφθορά και στο λαθρεμπόριο, αντί να βοηθούν τους φτωχούς λαούς.
Μετά από επίσκεψη της κ. Λαγκάρντ στο Λάγκος, η οποία στήριξε τις πολιτικές απελευθέρωσης της αγοράς, ο Νιγηριανός πρόεδρος, χωρίς καμιά προειδοποίηση, με πρόφαση την πάταξη της κρατικής διαφθοράς κατάργησε τις επιδοτήσεις. Η τιμή της βενζίνης τριπλασιάστηκε μέσα σε ελάχιστες ώρες, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και το κόστος σχεδόν των πάντων με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαιες διαδηλώσεις σε ολόκληρη την χώρα και να φρενάρει η οικονομική ζωή. Η κυβέρνηση απάντησε βγάζοντας τον στρατό στους δρόμους για να ‘’επιβάλει την τάξη". Ταυτόχρονα, φονταμενταλιστές ισλαμιστές της οργάνωσης Μπόκο Αραμ προχωρούσαν σε μια σειρά από δολοφονικές βομβιστικές επιθέσεις, σπέρνοντας τον θάνατο σε Χριστιανούς, και το χάος στην χώρα.
Λίγες ημέρες αργότερα, ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ του ΟΗΕ Τζέφερυ Σακς χαρακτήρισε την στάση του προέδρου της Νιγηρίας γενναία και σωστή. Είναι ο ίδιος, που σαν καθηγητής οικονομικών του Χάρβαρντ, είχε συνταγογραφήσει (1990) την θεραπεία σοκ για την Πολωνία, την Ουκρανία, την Ρωσία, και άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες, ανοίγοντας το δρόμο για την λεηλασία των περιουσιακών τους στοιχείων από τις διάφορες πολυεθνικές.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Αμερική και το ΔΝΤ πιέζουν μόνο μερικές χώρες να διακόψουν τις επιδοτήσεις καυσίμων, όπως η Νιγηρία, που πουλάει το πετρέλαιο περίπου $1/λ. Ενώ αντίθετα δεν γίνεται παρέμβαση σε Αραβικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες πουλάνε στους πολίτες τους πολύ πιο φθηνά. Για παράδειγμα, η βενζίνη κοστίζει 17 σεντς το λίτρο στην Σ. Αραβία, 22 σεντς στο Κουβέιτ, και 89 σεντς στις ΗΠΑ.
Αυτό απλά σημαίνει ότι το ΔΝΤ πιέζει μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, να επιβάλλει έναν μεγάλο φόρο στους πολίτες της, λέγοντας πως έτσι θα καταπολεμηθεί η διαφθορά. Βέβαια, το ΔΝΤ γνωρίζει πολύ καλά πως η διαφθορά στα υψηλά κρατικά κλιμάκια θα παραμείνει ανέπαφη.
Αν η Παγκόσμια Τράπεζα, η Αμερική, και το ΔΝΤ ήθελαν πραγματικά να βοηθήσουν στην εξυγίανση της νιγηριανής οικονομίας, θα πρόσφεραν στήριξη στην κατασκευή και στην επέκταση των διυλιστηρίων της, που αφέθηκαν να καταρρεύσουν, ώστε να μην χρειάζεται να δαπανώνται τεράστια ποσά για την εισαγωγή βενζίνης κλπ.
Συμβαίνει όμως το αντίθετο. Τα βρώμικα συμφέροντα που κέρδιζαν από το σύστημα επιδοτήσεων, τώρα κερδίζουν πιο πολλά από την διατήρηση των εισαγωγών, σαμποτάροντας παράλληλα την κατασκευή διυλιστηρίων, που θα τερμάτιζαν τις παράνομες κερδοφόρες δραστηριότητες τους.
Αντί δηλαδή να βοηθηθούν οι φτωχοί πολίτες, όπως λέει το ΔΝΤ, οδηγούνται σε περαιτέρω εξαθλίωση, με το 90% του λαού της χώρας να ζει με λιγότερα από $2 την ημέρα, σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Νιγηρίας. Σε μια χώρα των 148 εκατομμυρίων, τα 40 περίπου εκατομμύρια είναι άνεργοι.
Π.Κ. Οικολόγων – Πράσινων Τρικάλων
Χρήστος Παπαγεωργίου
6932393524
Papageorgiou_xristos@hotmail.com
Πηγή : news247.gr