Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Πώς ένας άνθρωπος θεραπεύτηκε από τον ιό του AIDS


Μία πολύ ασυνήθης για τα ιατρικά δεδομένα μεταμόσχευση φαίνεται να έχει θεραπεύσει από τον ιό του AIDS έναν Αμερικανό άνδρα που ζει στο Βέλγιο.
Οι επιστήμονες βέβαια επισημαίνουν πως η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε δεν ενδείκνυται για ευρεία εφαρμογή. Ο άνδρας αυτός, ηλικίας 40 ετών, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων αίματος για την αντιμετώπιση λευχαιμίας. Ο δότης δεν ήταν απλώς συμβατός, αλλά έφερε επίσης ένα μεταλλαγμένο γονίδιο που επιφέρει φυσική αντίσταση στον HIV.

Τρία χρόνια μετά, ο άνδρας αυτός δεν εμφανίζει κανένα σημείο λευχαιμίας ή λοίμωξης από HIV. Οι επιστήμονες θεωρούν το αποτέλεσμα αυτό ως την απόδειξη ότι λαμβάνοντας ακραία μέτρα, έξω από τα πρωτόκολλα, ένας φορέας του HIV μπορεί να θεραπευτεί από τον ιό. Τονίζουν, όμως, ότι είναι πολύ επικίνδυνο η παραπάνω πρακτική να εφαρμοστεί ευρέως ως θεραπευτική αντιμετώπιση του HIV, ακόμα και αν λυθεί το πρόβλημα εύρεσης συμβατών δοτών.

Οι μεταμοσχεύσεις νωτιαίου μυελού ή βλαστοκυττάρων αίματος, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, εφαρμόζονται για τη αντιμετώπιση του καρκίνου και οι πιθανές επιπλοκές τους στους υγιείς ανθρώπους δεν είναι γνωστές. Η συγκεκριμένη επέμβαση προϋποθέτει την καταστροφή του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος ενός ατόμου με τη χρήση δυνατών φαρμάκων και ακτινοβολίας και την αντικατάστασή του με τα βλαστοκύτταρα του δότη, τα οποία αναπτύσσουν ένα νέο ανοσοποιητικό σύστημα. Η θνησιμότητα που σχετίζεται με την παραπάνω διαδικασία φτάνει το 5% ή και περισσότερο.

Ο κίνδυνος, λοιπόν, από την εφαρμογή μιας τέτοιας διαδικασίας σε υγιή άτομα είναι πολύ υψηλός, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσουμε πως τα σύγχρονα φάρμακα θέτουν τον HIV υπό έλεγχο στις περισσότερες περιπτώσεις. Η μόνη περίπτωση στην οποία ενδείκνυται η συγκεκριμένη μεταμόσχευση είναι αυτή ενός φορέα του AIDS που διαγιγνώσκεται με καρκίνο.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η εν λόγω διαδικασία μπορεί να είναι ακριβή και να έχει αυξημένο κίνδυνο αναφορικά με την επιβίωση του ασθενούς, αλλά παρέχει περισσότερα στοιχεία όσον αφορά στην εφαρμογή γονιδιακών θεραπειών ή άλλων μεθόδων για τη επίτευξη του ίδιου αποτελέσματος.

Πηγή : Associated press